Green Border

Agnieszka Holland
laatste week
wo 1 mei 2024 tot ma 6 mei 2024
€ 7,50 – € 11,00
wo 1 mei 2024
tot
ma 6 mei 2024

de Volkskrant (★★★★) 'Geen les in moraliteit, maar een nietsontziende blik op wat er gebeurt als vluchtelingen nergens meer naartoe kunnen.'

Een Afghaanse lerares Engels, een Syrische familie met een baby op komst, een jonge grenswachter en een activistische psychologe. Ze kennen elkaar niet, maar hun verhalen komen samen in deze mozaïekfilm. Gemene deler in hun verhaal is de green border, de bossen tussen Belarus en Polen. Vluchtelingen proberen via deze route Europa te bereiken. Maar waar Belarus de EU wil ondermijnen door de grensoversteek te stimuleren, weigert Polen ze toe te laten. Zo komen grote aantallen vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika vast te zitten zonder eten en medische zorg. Vanuit verschillende perspectieven wisselen wanhoop, tederheid, onmacht, ontwaken, schuld en geweld elkaar af.

Met Green Border levert de Poolse regisseur Agnieszka Holland een stevige kritiek op de voortdurende humanitaire crisis in Europa. Ze focust hierbij op de persoonlijke verhalen van mensen wiens leven soms drastisch veranderde wanneer ze (op welke manier dan ook) bij deze crisis betrokken raakten.

Green Border - Chassé Cinema Breda
Regie
Agnieszka Holland
Cast
Maja Ostaszewska, Jalal Altawil, Behi Djanati Atai
Speelduur
147 min
verwacht
do 18 apr 2024
Taal
Pools, Arabisch, Engels, Frans gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld