Programmeur Evelien tipt

Stap binnen in de wereld van klassieke muziek door de lens van Evelien Holster, onze gepassioneerde programmeur. Op deze pagina deelt Evelien haar persoonlijke tips voor het komende seizoen. Laat je inspireren door haar ervaring en ontdek welke muzikale pareltjes je niet mag missen!

Tips van Evelien

Wat kunnen bezoekers verwachten van het nieuwe klassiek aanbod?

Ik merk dat er een steeds groter wordende groep bezoekers is die verrast is door ons nieuwe klassieke aanbod. Mensen vinden het fijn dat er weer zoveel aandacht is voor klassieke concerten, en dat merken we. Natuurlijk is het publiek nog een beetje afwachtend, dat begrijp ik heel goed. Ze zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal gaat komen. Maar de reacties zijn over het algemeen heel positief, en ik zie dat het vertrouwen langzaam maar zeker groeit. 

Het Orkest van de Achttiende Eeuw, bijvoorbeeld, is echt een gevestigde naam. Daar komen veel mensen speciaal voor. Maar wat ik ook mooi vind, is dat bezoekers enthousiast raken over andere concerten of ensembles die ze misschien nog niet zo goed kennen. Ze laten zich verrassen. 

Is er een rode draad of een thema dat dit seizoen verbindt?

Eerlijk gezegd hou ik persoonlijk niet zo van vaste thema’s of een duidelijke rode draad. Ik heb altijd het gevoel dat je jezelf daarmee beperkt. Als programmeur wil ik juist de vrijheid houden om kwaliteit voorop te zetten, zonder me vast te pinnen aan een concept. 
Ik ben inmiddels alweer bezig met het seizoen 26/27, en als er dan grote namen beschikbaar zijn – en die komen er echt aan – dan ga ik niet denken: “Past dit binnen een thema?” Nee, dan kijk ik of het iets toevoegt aan wat er al staat. Is het van waarde binnen het totaalplaatje? Draagt het iets bij aan het programma of aan mijn ideeën daarover? Zo probeer ik een zo breed mogelijk aanbod neer te zetten, voor een zo breed mogelijk publiek. 
En toch, achteraf viel me iets op. Toen het hele programma voor dit seizoen eenmaal stond, zag ik opeens een rode draad – al was die niet bewust van tevoren bedacht. Er zit namelijk opvallend veel zang in dit seizoen, in allerlei stijlen. We hebben Claron McFadden met het Cello Octet Amsterdam, Ilse Eerens met haar prachtig geschoolde sopraanstem… Allemaal zangers die echt iets bijzonders doen. Het is dus een seizoen vol vocaal talent.

Is er een voorstelling geschikt voor de jonge generatie?

Ja, absoluut! Dit seizoen hebben we Le Carnaval des Animaux met Remko Vrijdag op het programma staan. Echt een aanrader voor jong én oud. Remko is bij het jonge publiek natuurlijk bekend van Het Klokhuis en bij volwassenen van Vliegende Panters. De voorstelling is geïnspireerd op het sprookje Ma Mère l’Oye (Moeder de Gans). Wat deze voorstelling extra bijzonder maakt, is de muzikale kwaliteit. De musici komen uit toporkesten; het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Leuk aan dit concert is ook dat er veel humor in zit!  
 
De voorstelling Meerkind van Hexagon Ensemble is ook een hele mooie familievoorstelling. 

Welke voorstelling heeft je echt geraakt?

De voorstelling De Verborgen Bladzijde heeft me echt geraakt. En dat terwijl ik alleen nog maar het allereerste begin heb gezien. Het is een productie in ontwikkeling, over het leven van Alma Mahler, en ik mocht bij een vroege presentatie zijn waar een klein groepje programmeurs voor was uitgenodigd. Het stuk was toen nog lang niet af, meer een eerste schets, maar het raakte me meteen. 
Alma Mahler is een enorm intrigerende vrouw. Hoe haar verhaal daar werd neergezet maakte diepe indruk. Die eerste indruk was zo sterk, dat ik wist: dit moeten we naar Chassé halen. 
De voorstelling gaat op 16 oktober in première en twee dagen later staat ze al bij ons op het podium. We zijn daarmee een van de eersten in het land die dit mogen presenteren. Ik kijk er ontzettend naar uit.  

Wat maakt dit seizoen de keuze voor bepaalde solisten bijzonder?

Dit seizoen hebben we een aantal bijzondere solisten op het programma staan. Bijvoorbeeld bij de Steinway Sessies komt Enrico Pace samen met zijn talentvolle pupil Nikola Meeuwsen. Ik heb Nikola eerder gezien in de kleine zaal van het Concertgebouw, en ik was diep onder de indruk van zijn spel. Die jongen leeft voor de piano; hij is volledig één met het instrument. Het is fantastisch dat we nu de kans hebben om de meester en het talent samen op het podium te zien.

Een andere bijzondere artiest die we dit seizoen verwelkomen, is SongHa Choi. Deze 25-jarige violiste was finaliste bij de Elisabethwedstrijd, binnen de categorie viool. Haar spel is adembenemend mooi. Ze is nu voor een van de grootste violisten van Nederland, Isabelle van Keulen, die niet meer kon spelen, ingevallen bij Amare in de grote zaal. Dat geeft aan hoeveel waardering haar talent heeft. Daarom durfde ik het ook aan om haar uit te nodigen voor onze Kamermuziekserie. 
 

Is er een suggestie voor een concert als je nieuw bent binnen het genre klassieke muziek?

Als je nieuw bent binnen het genre klassieke muziek, zou ik Beth & Flo zeker aanraden. Het is een heel bijzonder pianoduo. Wat hun voorstellingen zo uniek maakt, is dat ze klassieke muziek op hoog niveau combineren met veel humor. Ze brengen hun eigen geschreven nummers en hebben vaak pakkende teksten die het toegankelijk maken voor een breed publiek. Het is een heerlijke manier om klassieke muziek op een luchtige, maar toch inhoudelijke manier te ervaren. Zeker de moeite waard als je nog niet veel ervaring hebt met klassieke muziek!

Naar welk concert krijg je zelf enorm uit?

Ik kijk enorm uit naar The King’s Consort op 23 april 2026. Ze geven maar twee concerten in Nederland, en wij zijn er één van! Ik ben er heel enthousiast over. Ik houd ontzettend van Britse koormuziek, en The King’s Consort is absoluut van wereldniveau. Dat ze hier komen is echt heel bijzonder. Ze komen met een grote groep, maar het mooie is dat ze zingen alsof ze één stem zijn. Het is zo’n puur, krachtig geluid. Als je je ogen dichtdoet, kan ik me bijna voorstellen dat dit klinkt zoals de hemel! De voorstelling heet ook A Voice from Heaven, en ik geloof dat dat niet voor niets is.

Welk concert moet je bezoeken als je echt verast wilt worden?

Als je echt verrast wilt worden, zou ik Les Noces aanraden. Het is een samenwerking tussen Cappella Amsterdam, het New European Ensemble en Zero Dance Theatre. Dit is echt iets heel bijzonders en iets wat je niet snel vergeet. Het is niet alleen een muzikale ervaring, maar ook visueel een spektakel. Zowel voor je oren als je ogen is het enorm strelend. 
 
Daarnaast wil ik ook de LGT Young Soloists noemen. Dit is een groep solisten uit meer dan twintig landen. Ze moeten eerst door strenge auditierondes heen, en elk jaar hebben ze een nieuw project. Het mooie is dat je van tevoren nooit weet wie er aangenomen wordt, want de audities beginnen pas in het najaar. Dit ensemble reist daarna echt de wereld over. Als je verrast wilt worden door jonge talenten op een heel hoog niveau, dan is dit absoluut een aanrader.

Kamermuziek Breda is verhuist van Nieuwe Veste naar ons theater. Kun je wat vertellen over deze serie?

Kamermuziek Breda heeft een rijke geschiedenis: deze serie was maar liefst veertig jaar lang bij Nieuwe Veste te vinden. Ongeveer tien jaar geleden heb ik de programmering overgenomen, en nu verhuist de serie naar ons theater. Voor mij is het uitgangspunt altijd geweest om echt alle genres en stijlen binnen één serie te laten samenkomen. Van jazz tot blazers, van strijkers tot verrassende combinaties. 

Ik open het seizoen traditiegetrouw met jonge musici, en dat is ook dit jaar weer het geval, met het Rosin Octet. Ik vind het prachtig om ook het wat oudere publiek kennis te laten maken met hoe jonge mensen klassieke muziek benaderen. Dat levert vaak hele frisse, inspirerende concerten op. 

Wat ook heel bijzonder wordt dit seizoen, is het concert van Bart Schneemann, bekend als de voormalige artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. Dit keer staat hij op het podium samen met zijn zoon Julian Schneemann. Julian is minstens zo artistiek als zijn vader, en samen delen ze een grote liefde voor Griekenland. Bart woont er deels, en voor dit concert halen ze Griekse zangers en bazoukispelers naar Breda. Dat wordt echt een uniek optreden vol sfeer en karakter. 

En check vooral ook de rest van de concerten in de Kamermuziek-serie. Het zijn stuk voor stuk bijzondere programma’s die het genre van alle kanten belichten. Een rijke, gevarieerde serie waar ik ontzettend trots op ben. 

Wat maakt het nou dat je bij Chassé Theater moet zijn voor klassiek aanbod? 

Omdat hier de veelzijdigheid centraal staat. We bieden een breed scala aan invalshoeken binnen de klassieke muziek. Wat alle voorstellingen verbindt, is de hoogwaardige kwaliteit. We presenteren enkel topartiesten die vanuit diverse perspectieven hun vak uitoefenen.

Mis niks!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven. Vul je e-mailadres in en vink je voorkeuren aan.