Wijkjury, nieuwe ogen in het theater: ‘Te gek om de magie te mogen ontdekken’
BREDA - Kan een theatervoorstelling iemands leven veranderen? Vraag het aan Sacha van Maastricht, lid van de Bredase Wijkjury. ,,De zaal wordt donker, de gordijnen gaan open… Magisch! Ik wist niet dat theater me zó zou raken.”
Jacques Hendriks 16-08-22, 11:00 Bron: BN DeStem
Het idee van een Wijkjury is afkomstig van de in Breda geboren theatermaker Adelheid Roosen. Eva Stravers, programmamaker van het Chassé Theater: ,,In 2009 werd zij gevraagd voorzitter te worden van de jury van het Theaterfestival in Amsterdam. Ze ging akkoord, maar naast een vakjury wilde ze ook dat de stem van de stad zou meetellen. Zodoende heeft ze als eerste een wijkjury opgericht. De leden komen uit alle wijken van de stad, kijken een seizoen lang voorstellingen en kiezen daar een favoriet uit.”
Diversiteit
Het idee werd opgepikt door andere steden, waaronder vorig theaterseizoen Breda. Stravers: ,,Onze directeur Ruud van Meijel vindt het belangrijk dat we een instelling zijn voor de hele stad en niet alleen voor de happy few. We hebben ook een opdracht van de gemeente: we moeten werken aan diversiteit en inclusie. Het is mijn taak om de samenwerking te zoeken in de stad, nieuwe publieksgroepen aan te spreken, die normaal gesproken nooit in het theater komen. Om wat voor een reden dan ook: fysieke beperkingen, de financiële situatie, niemand hebben om samen mee naar het theater te gaan, mensen met een andere culturele achtergrond die denken: dat is niks voor mij. Ik probeer alle drempels te slechten. Het idee van een wijkjury past daar precies bij.”
In 2021 startte ze met elf juryleden, waarvan er twee afhaakten. ,,Ze komen uit allerlei wijken, zijn van diverse komaf en leeftijd. Ik heb ze gevonden via met name mijn netwerk aan maatschappelijke organisaties, zoals de stichting Tientjes, Zorg voor elkaar Breda, SMO, Buddy to Buddy, Taalhuis.”
Stravers stelde een programma samen met tien voorstellingen, in allerlei vormen van toneel. Na elke voorstelling was er een nagesprek met de makers. ,,Voor het komende seizoen gaan we toneel én dans doen. Het is een bewuste keuze om voor het ‘artistieke’, bij het grote publiek wat minder bekende aanbod te kiezen. Dus geen musicals, cabaret of muziek, die de meeste mensen al wel kennen.”
Lees het volledige artikel op BN De Stem