Chassé Theater herstelt verbazingwekkend snel van loodzware jaren: ‘Mensen willen nu genieten’
BREDA - Sneller dan gedacht is het Chassé Theater terug aan de top. Afgelopen jaar trok het theater 330.000 bezoekers, en ‘dat is echt veel’. De directeuren Ruud van Meijel en Colinda Vergouwen blikken terug op een onverwacht snelle terugkeer na zware jaren.
Rob Musters 02-01-24, 18:30 Bron: BN DeStem
Dankzij de hoge bezoekersaantallen heeft het Bredase Chassé Theater na drie loodzware jaren het jaar 2023 met een kleine winst afgesloten. En dat terwijl er een tekort was ingeschat van een miljoen euro. Buiten de hoge bezoekersaantallen werd vlak voor Kerstmis bekend dat het Chassé Theater genomineerd is als het beste theater van Nederland.
Hoe heeft het Chassé Theater zich zo snel hersteld na de coronacrisis en de energiecrisis?
Ruud van Meijel: ,,Dat de mensen zo snel en zo massaal zouden terugkeren hadden we niet verwacht. Na de financiële crisis van 2008 duurde het tien jaar voordat de bezoekersaantallen aantrokken. De inschatting van de Nederlandse theaters was dat na zo'n diepe crisis als corona het theaterbezoek in 2025 zou toenemen. Tot onze verrassing gebeurde dat in het afgelopen jaar al. En 330.000 bezoekers is veel. Ook in vergelijking met andere theaters. Afgezet tegen 2019 hebben we 97 procent van onze bezoekers terug. De theaters in de Randstad zitten daar tien procent onder.”
Van Meijel: ,,De les van corona is geweest dat je nooit kunt weten wat er morgen gaat gebeuren. De wereld is onrustig. Er is een oorlog aan de grens van Europa. Als we aan bezoekers vragen waarom ze weer naar het theater gaan, zeggen ze: ‘Ik leef nu. Ik kan beter nu zoveel mogelijk genieten.’”
Colinda Vergouwen: ,,Het theater is een ideale plek om te ontsnappen aan de ellende in de wereld. Er zijn voorstellingen waar je over na moet denken of met anderen over kunt praten. Of gewoon een avondje lekker lachen en de zorgen thuislaten. We zien dat mensen vaker op het laatste moment nog een kaartje kopen. En dat zijn er best veel. Dat is nieuw.”
Lees het volledige artikel op BN De Stem