Freek Vonk

Freek Vonk (24 februari, 1983) werd geboren in Dordrecht. Na de middelbare school ging hij biologie sturderen aan de universiteit van Leiden, waar hij zich specialiseerde in de evolutiebiologie van reptielen. In 2012 promoveerde hij op een proefschrift over Slangengif.  

Tijdens zijn studie is Freek al vaak in de media te zien, bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door en Vroege Vogels. Naar aanleiding van deze mediaoptredens wordt hij in 2012 door de NPO gevraagd voor een nieuw televisieprogramma. Hij maakt Freek op Safari, Freek in 't Wild en later Freeks Wilde Wereld. Het programma won een Gouden Stuiver, de televisieprijs voor beste kinderprogramma. Maar ook voor volwassen maar Freek Vonk de nodige programma's. Zo is hij voor BNNVARA te zien in de serie Freek Vonk in Australië, Freek Vonk in Latijns-Amerika en de documentaireserie Freek Tegen de Stropers.

Freek Vonk in het Theater 

In 2014 begon Freek Vonk met een jaarlijkse show in AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall, Amsterdam). Waar hij in het eerste jaar nog twee shows verzorgde, werden dat er in het jaar erop al 6. Nog een jaar later gaf Vonk 8 shows weg. In 2018 trad hij maar liefst 10 keer op in de 6000 stoelen tellende evenementenhal. Freek kwam hiermee gelijk te staan met Najib Amhali, de enige entertainer die ook 10 shows gaf in AFAS Live. 

Freek Vonk in het Chassé Theater

In 2018 stond Freek Vonk voor het eerst in het Chassé Theater met zijn show Op Wereldreis, waarin hij de bezoekers mee op een spectaculaire reis om de wereld nam. Vonk was in Breda omdat veel van zijn fans hadden gevraagd om een landelijke tour, na zijn succesvolle optredens in Amsterdam. De show was een groot succes met twee uitverkochte zalen. In 2020 zou Freek Vonk terugkeren naar het Chassé Theater met de show Freek Vonk Live on Tour. Helaas werd de show door corona verschoven. Zeker is wel dat Freek Vonk terug zal keren naar het Chassé Theater met een bijzondere show! 

Stichting No Wildlife Crime 

Tijdens zijn reizen zag Freek Vonk veel dieren die slachtoffer werden van Wildlife Crime. Ze worden gedood om hun lichaamsdelen waar criminelen medicijnen of beeldjes van maken. Omdat de dieren niet voor zichzelf kunnen opkomen helpt de stichting No Wildlife Crime van Freek Vonk hen. Ze ondersteunen de organisaties die zich lokaal inzetten om het dierenleed tegen te gaan. Vonk kwam op dit idee nadat hij op een van zijn reizen getuige was van de gevolgen van Wildlife Crime. Hij zegt hierover op zijn website:

"Vijf jaar geleden stond ik oog in oog met een kleine neushoorn, een weesje. Zijn moeder was vermoord door stropers. De rangers vonden hem, uitgehongerd en uitgedroogd en brachten hem naar het weeshuis. Zij gaven hem eten en aandacht en nu, twee jaar later, weegt deze ‘kleine man’ maar liefst 1500 kilo en is hij kerngezond. Deze neushoorn heeft het overleefd."