Backstage | Achtergrond | (R)oma: een (familie)geschiedenis
Op zondag 12 november 2021 ging de film (R)oma: een (familie)geschiedenis in première in Chassé Cinema. Sinds 2016 werd er door de Academie voor Beeldvorming met de familie Hopic gewerkt aan deze film. Basis voor de vertelling is een serie interviews met oma Hopic, een oudere Joegoslavische vrouw uit de Roma-gemeenschap. Met vier filmmakers zijn ingrepen gedaan in haar verhaal.
Journalist Roos van der Lint schreef in De Groene Amsterdammer een stuk over de familie Hopic en de film. Van der Lint gaat hierbij in op de geschiedenis van oma Hopic, en de behandeling van de familie door de Nederlandse overheid. Ook gaat ze in gesprek met de achterkleinkinderen van oma Hopic en de regisseur Klaas Burger.
De knokkels van oma
Hajrija Salkanovic (oma Hopic) vertelt in het begin van de film haar levensverhaal. Van der Lint schrijft dat oma dit doet aan de hand van haar knokkels, waarbij iedere knokkel staat voor een berg die ze moest trotseren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest ze met haar ouders de bergen in vluchten, waar ze leefden als partizanen onder Tito. Na de oorlog vertrok ze uiteindelijk naar Italië, waar ze, samen met vele andere Roma-families in het beruchte kamp in Rome belandde. Na twee jaar reisde ze door de Alpen naar Frankrijk en later door naar België, over de Ardennen. Uiteindelijk kwam ze aan in Nederland, het vlakke land achter de bergen.
Helaas vond oma Hopic samen met haar familie geen rust. De media, de politiek, politie, justitie en activisten stortten zich op de ‘zigeunerfamilie’. Ook dit deel van het leven van oma Hopic is prachtig weergegeven in de film. Van der Lint schrijft over de bijzondere manier waarop de familieleden in het heden, de geschiedenis van toen weergeven. Wil je meer weten? Lees dan het artikel in De Groene Amsterdammer.
Eerder stond er een vertoning van (R)oma: een (familie)geschiedenis gepland voor januari 2022. Hiervoor wordt gekeken naar een andere datum.