Opening Herdenkingsperiode '80 Jaar Vrijheid?'
Opening Herdenkingsperiode '80 Jaar Vrijheid?
De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië
Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. Tegelijkertijd wordt op dit moment diezelfde vrijheid meer dan ooit bedreigd. Aan de hand van de oorlogsgeschiedenis van zijn familie in het voormalige Nederlands-Indië schetst Reggie Baay hoe belangrijk het is om deze geschiedenis te blijven herinneren. Omdat het nooit meer mag gebeuren… Daarnaast brengen Robin Block en Alfian Emir Adytia samen met een programma met poëzie en muziek.
Reggie Baay (Leiden, 1955) studeerde aan de Rijksuniversiteit van Leiden en is schrijver, publicist en onafhankelijk onderzoeker op het gebied van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Hij schrijft romans, non-fictie en toneel. Zijn beide ouders maakten de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog in Azië mee en ondervonden daar de verstrekkende gevolgen van. Dat heeft het leven en werk van Reggie Baay sterk beïnvloed. Hij schreef hierover onder meer de romans De ogen van Solo (2005) en Het kind met de Japanse ogen (2018). Een roman die voor verschillende literaire prijzen werd genomineerd. Als onderzoeker werkte Reggie Baay de afgelopen jaren aan projecten over het koloniale verleden bij onder meer het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Van Abbemuseum.
Robin Block is een dichter en muzikant uit Amsterdam. In zijn zintuiglijke performances verweeft hij taal, muziek en beweging. Veel van zijn werk richt zich op de koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië, evenals de hedendaagse Indische en Indonesische cultuur. Daarnaast is hij vaste columnist bij Moesson. Robins boek Handleiding voor Ontheemden werd bekroond met verschillende prijzen in Nederland en België, en verscheen in 2024 in Indonesië. Gedichten uit deze bundel werden verwerkt in het videoproject Manual for the Displaced (samen met filmmaker Jeremy Flohr), waarvan de pilot Jangan Lupa prijzen won op diverse internationale filmfestivals. Als muzikant bracht Robin meerdere albums uit en tourde hij op Java en Bali in samenwerking met Erasmushuis Jakarta. Op basis van deze tour is een nieuw album met eigen Engelse en Indonesische liedjes in de maak.
Alfian Emir Adytia is een Indonesische componist, performer en mixed-media artist, gevestigd in Nederland. Als multi-instrumentalist combineert hij cello, zang, gitaar, keyboards en live elektronica tot meeslepende optredens die lichamelijke extase vermengen met spirituele transcedentie. Als afgestudeerde van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is Emir’s werk diep geworteld in zijn Javaanse en Minangkabau-erfgoed, wat een uniek cultureel perspectief biedt. Zijn muziek is wereldwijd te zien geweest, met residenties zoals het International Cello Festival Zutphen (2021) en prijzen zoals de Calefax Componistenwedstrijd (2022) en de Bartók Wereldcompetitie voor Compositie (2022). Emir’s werk overbrugt culturen, disciplines en tradities, en creëert een levendige dialoog tussen verleden en heden.
80 Jaar Vrijheid? Einde Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië
Arjati en Chassé Cinema presenteren samen het programma 80 Jaar Vrijheid? Nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. In een serie films en lezingen van april t/m augustus 2025 herdenken we dat op 15 augustus 1945 een einde kwam aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Het bracht echter nog lang geen vrede.
Toegangsprijs is inclusief een Indische snack.