Renato Mangolin

Zona Franca (Explore)

Alice Ripoll
di 8 apr 2025 - 20:30
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
di 8 apr 2025
20:30
binnenkort in verkoop

Dansgezelschap Cia Suave uit de favela’s van Rio de Janeiro brengt met Zona Franca een politieke en poëtische totaalervaring met opwindende Braziliaanse dans- en muziekstijlen in de snelkookpan. In de bruisende eclectische mix klinkt ongetemde energie door: de roep om vrijheid van een jong en hedendaags Brazilië, dat popelt om uit de as te herrijzen.

Geïnspireerd door allerlei gelegenheden waar mensen samenkomen, van religieuze bijeenkomsten tot raveparty’s, creëert de roemruchte Braziliaanse choreograaf Alice Ripoll de ultieme speelruimte, een zona franca. Daarin stuwen allerlei dans-  en muzieksoorten uit het hedendaagse Brazilië elkaar op tot stoomkracht. Community art in optima forma!

Passinho, met zijn ultrasnelle voetenwerk, de strakke ritmes van dancinha, de zelfbewuste vogue, samba en hiphop zijn favoriet onder de Braziliaanse jongeren. De dans- en muziekstijlen vormen het perfecte expressiemiddel om de dorst naar het leven te stillen en uiting te geven aan het verlangen naar vrijheid. Alice Ripoll combineert deze eruptie van levenslust met theater en zang om de roep van de nieuwe generatie oorverdovend te laten klinken.

In Zona Franca lijken we ons op een afterparty te bevinden, op dat half wakkere moment in de ochtend waar iedereen in zijn eigen wereld afdaalt. Maar wanneer de confetti-ballonnen gaan knallen en de partygasten elkaar al twerkend weten uit de dagen, ontstaat er één groot pulserend ritueel dat heen en weer beweegt tussen kwetsbaarheid, woede en vreugde. Zona Franca is een uitgesproken politiek dansstuk. Het gaat over de hoop en het optimisme in een tijd van transitie tussen de Braziliaanse presidenten Bolsonaro en Lula. Hoe kan een gemeenschap zich ontwikkelen in een beschadigde sociale context?

‘(…) een krachtig statement van hedendaagse dansen belichaamd in hedendaagse lichamen, waarbij men zich afvraagt hoe het Brazilië van vandaag moet worden gedefinieerd: een vulkaanuitbarsting van ritmes en identiteiten die proberen te achterhalen wat volgt’ - Dance Art Journal

"Zona Franca doet aan als een landschap, waar een groepje, en soms verschillende groepjes, feestvierders thuis zijn. Er gaat een enorme kracht en vitaliteit uit van de voorstelling. Het is aanstekelijk en warmt het lijf op." - Theaterkrant

 

over de maker
Alice Ripoll studeerde af aan de Angel Vianna school, een belangrijk centrum voor dans en motorische revalidatie, en begon te werken als choreografe. Ze heeft gewerkt met dansers, acteurs en circusartiesten. Haar werk omvat hedendaagse dans en urban dansstijlen uit Brazilië. Door middel van onderzoek opent het werk ruimte voor de dansers om de ervaringen en herinneringen die in ieder van hen leven, om te zetten in beelden. Momenteel regisseert ze twee groepen. Cia. REC en Cia. SUAVE. Cia REC, opgericht in 2009, is een krachtige groep dansers uit de Favela's in Rio de Janeiro die hedendaagse kunst uitwerkt en recreëert. Hun werk bevindt zich op de drempel van dans en performance. Met Cia REC creëerde Alice Ripoll in 2017 de voorstelling aCORdo, die ook te zien zal zijn tijdens Julidans 2024.

credits

choreografie: Alice Ripoll / performers: Gabriel Tiobil, GB Dançarino Brabo, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Maylla Eassy, ​Petersonsidy, Romulo Galvão, Tamires Costa, Thamires Candida, VN Dançarino Brabo / regieassistent: Alan Ferreira en Thais Peixoto / licht: Tomás Ribas en Diana Joels / set- en kostuumontwerp: Raphael Elias / assistent kostuums en naaister: Gabriel Alves / soundtrack: Alice Ripoll en Alan Ferreira / geluidstechniek en repetitor: Renato Linhares / illustratie en ontwerp: Caick Carvalho / productie: Bem Medeiros / uitvoerende productie: Milena Monteiro / productieassistentie: Thais Peixoto / coproductie: Festival de Marseille, Festival d’Automne à Paris, Charleroi Danse, RomaEuropa, Tandem Scène nationale, tanzhaus nrw, Teatro Municipal do Porto, Julidans, Les Mécènes DanseAujourdhui