Sofie Knijff

Schopenhauer

Het Zuidelijk Toneel
vr 11 apr 2025 - 20:30
kleine zaal
vr 11 apr 2025
20:30
Bestellen

De succesvolle filosofiereeks gaat verder. Schopenhauer is de lievelingsfilosoof van schrijver-regisseur Stefaan van Brabandt. Het leven kenmerkt zich volgens de vrolijke pessimist en lachende mensenhater Schopenhauer door leed en verveling en is dus één grote vergissing. Niettemin belijdt de “zwartgalligste filosoof aller tijden” – ondanks alles en tegen beter weten in – met humor en enthousiasme zijn vrolijk en verlossend pessimisme.

Door de mix van eenvoud, humor en wijsheid worden de filosofen in Van Brabandts voorstellingen mensen van vlees en bloed die ons hun leven en filosofie vertellen in een even begrijpelijke als sierlijke taal. Vol rake zinnen, scherpe observaties en rijke, inspirerende filosofische inzichten.

In Schopenhauer kom je er bijvoorbeeld achter hoe je je filosofisch kunt bevrijden van al het lijden en hoe verrassend opwekkend en aanstekelijk een illusieloos mens- en wereldbeeld is. Schitterend en sprankelend gespeeld door de in Vlaanderen wereldberoemde Damiaan De Schrijver.

in de pers
★★★★ "Van begin tot eind vermakelijk." - NRC

"Tegelijkertijd pessimistisch en vrolijkmakend." - Algemeen Dagblad

over Stefaan van Brabandt
Van Brabandt (Gent, 1979) is (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter én filosoof. Dat maakt hem tot dé man om ons een spiegel voor te houden. In zijn stukkenreeks rond de grote wijsgeren vloeien heden, verleden en toekomst samen. Theater dat uitnodigt tot denken. Geschreven in taal die ons lijkt toe te zingen. Bij Het Zuidelijk Toneel maakt Stefaan na zijn eerste vier succesvolle filosofenvoorstellingen Socrates, Marx, Spinoza en Sartre & de Beauvoir nu de voorstelling Schopenhauer.

Gratis te bezoeken met
Het Theaterabonnement

credits

tekst en regie: Stefaan van Brabandt / spel: Damiaan De Schrijver / artistiek advies: Piet Menu / kostuumontwerp: Ilse Vermeulen / muziek: Nick Timmermans, Nicolas Callot / productie: Roos van Bommel / techniek: Luk Focke, Dimitri Devos / fotografie: Sofie Knijff / in coproductie met: De Verwondering / met de steun van: Literatuur Vlaanderen