EUTERPIANS

LeineRoebana
vr 18 okt 2024 en za 19 okt 2024
vr 18 okt 2024
en
za 19 okt 2024

EUTERPIANS neemt het vrouwelijke in kunst en leven als uitgangspunt. Andrea Leine en Harijono Roebana van LeineRoebana nemen de vreugdevolle creativiteit van Euterpe, de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het martiale van de Amazones tot uitgangspunt. Samen met dansers en musici maken zij de vrouwelijke kracht en energie voelbaar.

Zelfbewust, met passie, twijfel, lichtheid en ironie nemen vrouwen het heft in handen. Elk moment op het podium is een uitnodiging om te voelen, te reflecteren en de schoonheid te ervaren die ontstaat wanneer de poëzie van de (vrouwelijke) ziel zich openbaart in de taal van het lichaam.

De nieuwe dans- en muziekvoorstelling van huisgezelschap LeineRoebana bevindt zich op de grens van een dansvoorstelling en een concert. Vanuit hun streven om dans, tekst en muziek te vervlechten tot een ondeelbaar integraal geheel, creëren Andrea Leine en Harijono Roebana met oude en hedendaagse klanken van onder meer de 12e eeuwse Comtessa del Dia, Hildegard von Bingen en Barbara Strozzi tot Billy Holiday, Kate Moore en Sofia Goebaidoelina. Solozang, percussie, harmonische compositie, alledaagse bewegingen, woorden en gebaren vormen samen een gelaagde choreografie van klank en beeld. Naast de martiale sensualiteit van de dansers maken ook de klank en ruimtelijkheid van muziek, en beweging en lichaam van de musici deel uit van de choreografie. 

de musici
Celliste Maya Fridman wordt geroemd om haar bevlogen spel, onvoorwaardelijk theatrale inzet en talent voor interdisciplinair werk. Percussioniste Marianna Soroka is een multi-instrumentalist die met psalterion en vibrafoon net zo thuis is in oude - als in hedendaagse muziek. Zangeres Elisabeth Hetherington, met wie LeineRoebana al langdurig samenwerkt, ontvangt in 2024 de Nederlandse Muziekprijs van Fonds Podiumkunsten. Andrea Leine, Harijono Roebana en Hetherington vinden elkaar in de liefde voor Oude - en Nieuwe muziek, die de loepzuivere sopraan koppelt aan een grote passie voor dans. Al deze vrouwelijke kracht wordt verbonden door de zachte en harde harmonieën van gitaar-experimentalist Wiek Hijmans met wie de choreografen ook veelvuldig werkten. Tatiana Rosa maakt voor dit project elektronische soundscapes om de buitengewone composities van diverse componisten te complementeren. Mede door de teksten van schrijver Erik Bindervoet, die eerder meewerkte aan SOLAS en CABARET DECONSTRUIT, ontstaat een formeel spel dat steeds meer beelden en associaties oproept over de aard van het vrouw-zijn.

LeineRoebana
Huisgezelschap LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. 

Gratis te bezoeken met
Het Theaterabonnement

LeineRoebana - EUTERPIANS | Chassé Theater Breda

credits

Concept, choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana | Dansers en musici: Aika Goto, Benedita Crispiniano, Saoirse Lambkin O’Kane, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Mariví van den Hooff (stage), Elizabeth Steele (stage), Elisabeth Hetherington (zang), Marianna Soroka (percussie), Maya Fridman (cello), Wiek Hijmans (gitaar) | Tekst: Erik Bindervoet, Andrea Leine | Muziek: Sofia Goebaidoelina, Beatriz de Dia, Kate Moore, Hildegard von Bingen, Barbera Strozzi, Billy Holiday, Tatiana Rosa (elektronische soundscapes) en anderen | Repetitor: Michael Jahoda | Lichtontwerp: Jeroen Smith | Decorontwerp: Jeroen Smith en Yvon Muller | Geluidstechniek: Oscar Bouwmans | Lichttechniek: Barry van Rooijen | Dramaturgische adviezen: Luc de Groen